Wydawać by się mogło, iż pieczenie ciast jest niezwykle wymagającym zajęciem, które w dodatku może sprawiać wiele trudności. Nie jest to jednak prawda, przynajmniej jeśli chodzi o większość ciast.
Przepisy na ciasta są zazwyczaj pisane w dość przystępny sposób, a więc taki, który dość łatwo odszyfrować, nawet wtedy, kiedy ktoś dopiero stawia swoje pierwsze kroki w kuchni, jeśli chodzi o przygotowywanie ciast. Są oczywiście przepisy bardziej i mniej wymagające, jednak zdecydowana większość to naprawdę dość proste, nieskomplikowane przepisy, z którymi poradzi sobie każdy, nawet ten, kto dopiero rozpoczyna swoją przygodę z ciastami.
Jeśli chodzi o łatwe w przyrządzeniu ciasta, warto wybrać takie, do których przygotowania potrzebny jest jogurt naturalny. Można nico się zdziwić tym składnikiem, gdyż niekoniecznie jest to najczęściej występujący w ciastach składnik, lecz rzeczywiście takie są bardzo łatwe, zwłaszcza na początek przygody. Co więcej, ciasta, które wychodzą z tych właśnie przepisów, są niesamowicie pyszne!
Fenomen ciast z jogurtem
Jogurt naturalny jest bardzo istotnym składnikiem w przepisach na takie ciasta, ponieważ to właśnie dzięki niemu ciasta te wychodzą tak niesamowicie puszyście i delikatnie. Ich struktura jest niesamowicie lekka i przypomina babkę, lecz jest naprawdę bardzo puszysta i krucha. Ciasta te są uwielbiane szczególnie przez dzieci, gdyż są bardzo przyjemne w smaku. Co więcej, do takich ciast z jogurtem, można dodać różnego rodzaju dodatki, by nakreślić ich smak i urozmaicić je nieco. Idealnie sprawdzą się w tym celu owoce sezonowe, za pomocą których można stworzyć wyjątkowo dobry letni deser. Świetnie będą pasowały na przykład truskawki, borówki, czy także rabarbar. Co ciekawe, idealnym dodatkiem do takich ciast jest również kakao, dzięki któremu uzyskamy przepyszne czekoladowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady, zwłaszcza tym najmłodszym, którzy nie potrafią oprzeć się słodkościom.
Jak przygotować najprostsze ciasta jogurtowe?
Jogurtowe ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o jego standardowy jasny typ. Jest to najbardziej znany rodzaj ciasta z jogurtem, które przypomina nieco babkę. Takie ciasto może zachwyć wiele osób, zwłaszcza, że jogurt naturalny jako składnik tego ciasta nieczęsto jest spotykany w przepisach na ciasta. To jednak właśnie dzięki niemu ciasto wychodzi takie puszyste i smaczne.
Potrzebne do przygotowania składniki:
3 szklanki mąki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3 jajka, 2 szklanki cukru, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 1 szklanka oleju, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą. Jogurt naturalny wymieszać w osobnej misce razem z olejem i jajkami, a następnie połączyć z sypkimi produktami, wcześniej wymieszanymi. Piec w formie (najlepiej w tortownicy) przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.